Uphill Running

De all-in workout, gevreesd door vele.
Uphill training kent veel voordelen: van intervaltraining, tot krachttraining. Toch vermijden we liever die brug of hebben we niet altijd de tijd en mogelijkheden om een uphilltraining af te werken. Anderen doen niet liever dan de bergen en natuur opzoeken om deze workout wekelijks af te werken. Is het toeval dat Iten, het walhalla voor de langeafstandslopers in Kenia, ook een bergachtig gebied is?
Voordelen van hilltraining
Krachttraining
Door de verhoogde weerstand moet je meer spiervezels aanspreken om jezelf vooruit te duwen. Afhankelijk van de lengte van de heuvel en de snelheid waarmee je deze trotseert zal je een andere trainingseffect krijgen. Kies je voor korte sprints op een steile helling train je power en maximale snelheid. Je traint op de anaerobe drempel van het lichaam. Je verhoogt je lactaat-tolerantie. Kies je voor langere tempolopen op een matig steile helling train je op het uithoudingsvermogen van de spieren. Doordat je loopt onder een verhoogde weerstand, maakt hilltraining een heel functionele krachttraining.
Ideaal als intervaltraining
Stippel een tourtje uit rond een brug. Ren telkens de brug zo hard mogelijk op. Werkt de rest van de tour op een hersteltempo af. Wanneer je voor een steilere helling kiest, neem je best een langere pauze doorheen de hellingen.
verhogen anaerobe drempel
Door de verhoogfde weerstand ga je sneller lactaat gaan opstapelen in de spier. Door regelmatig deze training uit te voeren, verhoog je de buffercapaciteit in de spier, waardoor je meer lactaatopstapeling kan verdragen en dus hogere snelheden langer aan zal kunnen.
lage impact
De grondreactiekracht is kleiner bij heuveltraining waardoor de impact op de gewrichten een stuk kleiner is dan op een vlakke ondergrond. Door het krachttrainingseffect van de workout verhoog je de belastbaarheid en voorkom je blessures.
Ready to run?