top of page

Terug naar de kinderspeeltuin


Best al lang geleden, niet? Voor velen geleden van op de speelplaats, voor anderen een steevaste looproutine. Touwspringen is een vaste waarde in het boksen, maar waarom nog niet in het hardlopen? Touwspringen, overal uit te voeren, minimale investering, maximaal resultaat. Wat zijn de voordelen van deze oefening en hoe implementeer ik dit in mijn looptrainingen?


Wat zijn de voordelen van het touwspringen?

Een betere sprongkracht in de push-off fase

De repetitieve sprong-bewegingen op de voorvoet gaan ervoor zorgen dat de stijfheid van de voetboog en de maximale kracht in de kuitspieren verhogen. Door deze plyometrische oefening wordt de voetboog stijver tijdens de afzetfase en ga je minder energie verliezen tijdens de afzet. Hierdoor kan deze energie, opgewekt door de kuitspieren, omgezet worden in een krachtigere push-off tijdens het hardlopen.


Een betere cadans

Gebruik het touwspringen ook om aan jouw cadans te werken. Maak gebruik van een metronoom om 180 sprongen per minuut te halen. Heb je een lage loopcadans? Begin bij 165 sprongen per minuut en drijf dit langzaam omhoog. Door jouw cadans te verhogen gaat de grondcontacttijd dalen, waardoor het risico op blessures verminderd.


Hoe pak ik dit het beste aan?

Zoals bij elke nieuwe oefening of sport geldt de regel: rustig opbouwen. Start met een opwarming van 5 minuten vooraleer je met het touwspringen begint. Wandel rustig in, doe alvast wat squats en lunges en ga al wat lichte sprongen uitvoeren. Begin met 5 minuten per dag en doe er iedere week 30 seconden tot 1 minuut bij. Maak van de gelegenheid gebruik om aan jouw cadans te werken. Maak gebruik van een metronoom en stel het ritme in op 170 - 180 BPM. Zo verkort je de grondcontacttijd en laat je uw voeten en kuiten alvast wennen aan de verhoogde cadans.


Ready to Run?

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page