top of page

Gedaan met snoozen!


Ikzelf was er ook lang schuldig aan. Je ochtendloopje uitstellen naar ‘s avonds om toch iets langer te kunnen slapen. Want je hebt ‘s avonds tijd, toch?


Je komt thuis van een lange werkdag, ploft in de zetel, begint aan de huishoudelijke taken of haalt wat achterstallig werk in. De motivatie om nog jouw loopschoenen aan te trekken slinkt met elke minuut of elke werkje die thuis op jouw te wachten staat. Het uitgestelde loopje wordt een avondje voor de tv hangen, want het wordt al donker en je voelt je toch te moe om nu nog een inspanning te leveren. Herkenbaar?


Deze tips helpen je alvast bij het worden van early bird runner:


1. Zoek een loopbuddy

Spreek met een vriend(in) af of met een groep lopers. Je kan deze toch niet laten zitten omdat jij wat langer wil slapen? Not done.. De motivatie is groter wanneer je met meerdere je loopervaring kan delen. Geef hem desnoods de reservesleutel van jullie huis. Zo kan hij je wakker maken mocht je toch overslapen hebt, of aan het doen alsof bent.


2. Doe je prepping de dag ervoor

Wanneer je een langere training gepland hebt, maak dat je ontbijt al klaar is de avond ervoor. Leg je loopkledij al klaar, of beter nog, doe hem al aan tijdens het slapen (je gaat er toch alleen maar in zweten). Plan alvast je route en weet hoeveel tijd je ervoor nodig hebt om deze af te ronden.


3. Leg alle lichten aan

Geen betere wake-up call voor de hersenen dan licht. Doe zodra je wakker bent alle lichten aan en laat je lichaam weten dat het wakker moet worden.


4. Hydratatie

Wanneer een lange duurloop op de planning staat, maak dat je de avond ervoor goed gehydrateerd bent. Neem ‘s ochtends dan nog een glas water en je bent good to go!


5. Vaste dagen in de week

Maak een wekelijkse gewoonte van de ochtendloop. Pik 1 of 2 dan in de week uit voor jouw vaste ochtendloop. Wanneer je een vaste dag voorziet in de week, ben je minder geneigd het loopje te verzetten naar een andere dag. Een vaste dag maakt het ook makkelijker af te spreken met je partner of met de loopgroep. Na een aantal weken kan je uw vast loopdagje alvast niet meer missen!


6. Geef zin aan jouw loopje

Vertel jezelf waarom je zo vroeg in de ochtend ga lopen. Omdat je er dan al vanaf bent, omdat je ‘s avonds dan met jouw gezin kan spenderen of je dan ‘s avonds tijd hebt om naar uw favoriete serie te kijken. Je wilt toch morgen willen meepraten over wat gisteren gebeurd is in jullie favoriete show. Welke mantra werkt voor jou?


Veiligheid primeert

Op winterse dagen kan het donker wel voor roet in het eten gooien. Je hebt minder zin om buiten te komen, en je winterslaap voelt nog zo goed aan. Vaak is het nog een stuk kouder of valt er al wat regen in de ochtend. Hoe ga je hiermee om, en hoe ga je veilig op pad?


1. Geen nieuwe routes

Plan geen nieuwe routes in op donkere, koude dagen. Een vertrouwde route geeft een veiliger gevoel. Je weet hoe lang het duurt om de route af te ronden en jouw vrienden en familie weten waar je je bevindt.


2. Spreek af met een groep

In groep wordt je beter opgemerkt in het verkeer. Bij problemen kunnen jullie elkaar helpen. De afspraak met vrienden maakt het ook een stuk makkelijker om uit bed te komen op deze gure dagen.


3. Smartphone mee

Ga niet zonder smartphone op pad. Lifesaving!


4. Verlichting

Ondertussen zijn er al handige harnassen met verlichting die je makkelijk kan meenemen tijdens je loopje. Ook reflecterende kledij is geen overbodige luxe op donkere dagen.31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page