Crosstraining: Welke activiteit kies ik nu best?

Crosstrainen voorkomt blessures!
Crosstrainen is de overkoepelende term voor fysieke activiteiten naast het hardlopen. Fietsen, zwemmen, krachttraining zijn de meest gekozen vorm van crosstraining. Crosstraining is goed voor de rust van de spieren die je gebruikt tijdens het hardlopen, maar ook voor de motivatie en blessurepreventie. Crosstrainen is dus een echte aanrader voor lopers.
Het voorkomt blessures
De grote meerwaarde van sporten waarbij andere spiergroepen worden belast is dat ze helpen de eenzijdige belasting van het hardlopen te compenseren. Door enkel te gaan hardlopen, wordt het lichaam steeds op dezelfde manier belast, wat het lichaam vatbaar maakt voor overbelastingsletsels. De actieve rust die crosstraining zal aanbieden versnelt dus ook het het herstelproces van het lichaam tijdens rustdagen. Probeer te kiezen voor sporten die gaan werken op jouw zwakke punten als loper.
Het zorgt voor motivatie
Wanneer je langere afstanden aflegt doorheen de week en je door tijdgebrek vaak hetzelfde rondje doet en dan geen zin meer hebt om tijdens jouw herstelloopjes opnieuw de baan op te trekken is dit een uitstekend alternatief. Ga een eindje fietsen of plan een avondje voor de tv op jouw crosstrainer (stepper). De afwisseling van activiteiten zorgt ervoor dat je het lopen niet beu geraakt en met volle moed aan iedere training start.
Aandachtspunten van de crosstraining:
Kies voor aerobe belasting. Ga geen intensieve sporten doen die je terug in verzuring laat trainen. Ga niet boven 70% van de maximale hartslag. Dit gaat de doorbloeding in de spieren verbeteren en het herstel bevorderen. Ook je VO2max kan hierdoor nog verbeteren
Controleer regelmatig je ochtendhartslag. Een stelselmatige verhoging van de ochtendhartslag kan op overtraining wijzen. Dan is het tijd om het rustiger aan te doen en minstens 2 dagen rust in te plannen.
Zorg dat hardlopen de hoofdactiviteit blijft.
TIP: Wanneer je fietsen als crosstraining gebruikt, kan je ook op de fiets aan jouw cadans werken. Probeer de 180 trappen per minuut te halen om het ritme in de benen te krijgen.